Akadálymentes verzió DE EN HU
KiállításokProgramokRendezvényhelyszínGyermekek kastélya
 

Europa Nostra Díjas a Kastély!

#EuropeForCulture #EuropeanHeritageAwards

Europa Nostra Díjas a Kastély!


2020. május 7-én hozták nyilvánosságra az idei Európai Örökségdíj / Europa Nostra Díjasok listáját. Európa legrangosabb örökségvédelmi díjával jutalmazták a Gödöllői Királyi Kastélyt, Oktatás, képzés, tudatosságnövelés-kategóriában. Dr. Ujváry Tamás ügyvezető igazgató tájékoztatása szerint a díjat az Egy kastély titkos élete című, 2018­­–2019-es, a rendszerváltás harmincadik évfordulójához kapcsolódó, rendhagyó ifjúsági projektjükért kapták, amellyel már itthon is több szakmai elismerést nyertek. Az angol nyelvű pályázatuk különlegessége volt többek között, hogy azt is diákok készítették.
A nyertes projektről:

EGY KASTÉLY TITKOS ÉLETE – avagy kiállítás-rendezés diákokkal, közösségi szolgálatként

A közelmúlt is történelem. Felkutatása, megőrzése és bemutatása hagyományos és modern eszközökkel egy izgalmas lehetőség a generációk együttműködésére, a személyes sorsokból rajzolódó helytörténet közös értékké formálására. Ezzel a céllal kezdtünk bele 2018-ban abba az ifjúsági projektünkbe, ami több szempontból is rendhagyó volt intézményünk történetében.

Egyrészt: most először készült időszaki kiállításunk a gödöllői kastély azon időszakáról (1950-1990), amikor az épületben egymás mellett kapott helyet szovjet laktanya, idősek otthona és honvédségi lakássor. Másrészt: először végeztük a kiállítás-rendezés és „hasznosítás” minden munkafázisát egy csapat diák bevonásával, úgy, hogy a korosztályuk számára is befogadható élmény legyen a végeredmény.

17 gödöllői és környékbeli, 12-18 éves diákkal dolgoztunk együtt, akik három csoportba jelentkezhettek: a kutató, a tervező és a kommunikációs csoportba. Először a képzésükre és a csapatépítésre fektettünk nagy hangsúlyt: megismerkedtek a kastély épületével, jártak restaurátor-műhelyben, részt vettek videós képzésen, néztek kastélyban forgatott filmeket. Ellátogattak kiállításokra és magángyűjteményekbe, dolgoztak a romtúrák lebonyolításában, ami szintén a szemtanúk motiválását célozta.

Majd megkezdődött a kutatómunka: a tervezett kiállítás hiánypótló alkalom volt arra, hogy a rendszerváltás után három évtizeddel, az utolsó pillanatban megkeressük a szemtanúkat és rögzítsük az emlékeiket, videón vagy diktafonnal. Kutattunk  közgyűjteményekben, s a közös munkát kezdettől fogva kommunikáltuk a helyi és a közösségi médiában. Ez volt az első alkalom, hogy a Facebook-jelenlétünket információ-szerzésre is használtuk. A kiállítás emiatt igén széleskörű helyi támogatottságot élvezett, több korosztály, több szempontból is magáénak tudta érezni. A diákok segítségével kerestünk olyan tárgyakat, amelyek nem csak a korszakot illusztrálják, hanem valóban a kastélyból származnak. Mintegy 40 tulajdonostól kaptunk különféle relikviákat, jellemzően kölcsönbe, de ajándékként is.


A tárgyak tisztításában, szállításában, elrendezésében a diákok egyre nagyobb lelkesedéssel vettek részt.  A 2018. november 7-én megnyitott kiállításban a kastély egyik szolgálati lakásában „élő” kisfiú szemével igyekeztünk láttatni ezeket az izgalmas, zárt, párhuzamos világokat, amelyek a mai napig hatással vannak azokra, akik kapcsolatba kerültek vele. Olyan kiállítást készítettünk, amelyet nem tekintettünk befejezett egésznek. A tárlat hangsúlyozottan azt a célt is szolgálta, hogy a közöttünk élő szemtanúk kiegészíthessék, gazdagíthassák a saját emlékeikkel.
A diákok közül néhányan a megnyitót követően is aktívak maradtak: tárlatvezetőként, rendezvényszervezőként dolgoztak velünk tovább. Tartottak sajtótájékoztatót, fogadták a helyi intézmények, civil szervezetek csoportjait, sokan a saját osztályukat is. Elindítottuk az Egy kastély titkos élete című blogunkat, amely a kiállítás ismertségének növelését célozta. Itt a legérdekesebb történeteket és a diákjainkat is igyekeztünk bemutatni.

A rendhagyó kiállítást és a projektet 2019. június 1-jén családi nappal zártuk, ahol a látogatókat, kosztümös tárlatvezetéssel, Trabantozási lehetőséggel és bolhapiaccal vártuk, a kiállításban pedig a szemtanúkkal személyesen is lehetett találkozni, beszélgetni.

A diákok közül a megnyitóig 1275 óra munkát fordítottak a projektre, sokan a közösségi szolgálat keretein belül! Munkájukkal nagy szimpátiát és erős támogatást váltottak ki a helyi lakosokból és a közvetlen környezetükből, iskolájukból. A kérdőíveink tanúsága szerint a diákok 71 %-ának véleménye megváltozott a múzeumi munkáról: izgalmasabbnak, érdekesebbnek találták. Az iskolai munkával szemben itt: „Sokkal több szabadságot kaptunk, sokkalta kreatívabbak lehettünk, nem a lexikális tudásra volt szükség” – írta egyikük.  A végeredménnyel 100%-ban elégedettek voltak. Többségük úgy értékelte, hogy kommunikációs készségeiben, csapatmunkában és kitartásban fejlődött nálunk. A projekt fontos hozadéka még, hogy volt olyan diák, akinek a pályaválasztását határozta meg ez az élmény, s volt, aki itt szerzett új barátokat. Néhányan közülük tárlatvezetői vizsgát is készülnek tenni, mások pedig videós tartalmakat készítenek azóta a kastélynak Royal Trio néven.

A diákokkal közösen létrehozott tárlattal elnyertük az Év Kiállítása 2019 pályázat Különdíját, a projektért pedig 2019 szeptemberében Múzeumpedagógiai Különdíjat kaptuk. 

A PROJEKT TAGJAI:

Abai Ábris, Csikós Hanna, Fazakas Csenge, Fazakas Vince, Füstös Fruzsina, Gentischer Gáspár, Kőrösi Kinga, Mácsár Máté, Magyarossy Anna, Mihóky Anna, Nagymáthé Marcell, Patruna Sophie, Podusil Dóra, Radimszky Balázs, Sára Soma, Takács Vilmos, Zámbori Levente (diákok)

Faludi Ildikó (projektvezető) Kaján Marianna, Kovács Éva, Dr. Papházi János (muzeológusok)

Demeter-Guba Erzsébet, Kassa Melinda, (múzeumpedagógusok)

Bartha Veronika (múzeumi asszisztens)

Kókainé Tüske Boglárka (kommunikáció)

Füstös Fruzsina, Tóth László (grafika)

Sämling Kft. (kivitelezés)


A zsűri véleménye:

„A fiatalok minden tekintetben aktív résztvevői voltak az Egy Kastély titkos élete projektnek. Az, hogy ilyen kiemelkedő szerepet kaptak a folyamatban, a képességeik körének bővüléséhez vezetett, szakértő muzeológusok felügyelete mellett. Rengeteget kommunikáltak ezen időszak átélőivel. Köszönhetően annak, hogy elmesélhették történeteiket, a lakosság a folyamat kezdetétől fogva bevonásra kerülhetett a projektbe. Az elbeszéléseiket összegyűjtötték, így azok most már megőrződnek, és ez a bonyolult, összetett örökség újraértelmeződött a fiatalok által egy új közönség számára. Az online kiállítás pedig biztosítja a széles körű hozzáférést” – mondta a zsűri.

Háttérinformációk
Európai Unió Kulturális Örökség díj / Europa Nostra-díj

Az Európai Unió Kulturális Öröksége díjat / Europa Nostra díjat 2002-ben hirdette meg az Európai Bizottság, azEuropa Nostra szervezettel partnerségben. A Díj az örökségi értékek megőrzésével-helyreállításával, kezelésével, kutatásával, a vele kapcsolatos oktatással és képzéssel foglalkozó legjobb gyakorlatokat-példákat ismeri el és mutatja fel. Ily módon hozza közelebb az kulturális örökséget Európa polgáraihoz, és mozdítja elő a kulturális örökségnek, mint az európai társadalom és gazdaság stratégiai forrásának a még erőteljesebb elfogadottságát. A díjat az Európai Unió Kreatív Európa programja támogatja.
 
Az elmúlt 18 évben, civil szervezetek és egyéni jelölések alapján 39 országból 3150 jelölés érkezett a díjra. A jelölések számát tekintve, 542 projekttel Spanyolország a listavezető, őket követi Olaszország 318 jelöléssel és dobogós még az Egyesült Királyság, 308 jelöléssel. Kategóriák tekintetében a megőrzés témájában érkezett a legtöbb jelölés (1794), ezt követi az oktatás, képzés és tudatosítás (601), majd a kutatás (395) és végül az örökségvédelem területén nyújtott kiemelkedő teljesítmények (360).
 
2002 óta a független szakértői zsűri 34 országból 533 nyertes projektet hirdetett ki. A díjazottak számát tekintve, 70 díjazott projektjével szintén Spanyolország a listavezető. Majd következik az Egyesült Királyság 62 nyertes projekttel, és Olaszország, 47 díjazottal. Ami a kategóriákat illeti, a megőrzés témájában 300, az oktatás, képzés és tudatosítás terén 89, az örökségvédelem területén nyújtott kiemelkedő teljesítmények területén 78, és végül a kutatás terén 66 sikeres projektet hirdettek.
A nyertes projektek közül az elmúlt 18 évben 123 Nagydíjat hirdettek ki és mutattak be, valamennyien 10.000 eurós támogatásban részesültek. 

 A kulturális örökség tisztelőinek és támogatóinak lehetősége nyílik online szavazni (https://vote.europanostra.org/) kedvenc díjazottjukra, és így eldönteni, hogy melyik projekt kapja az idei év Közönségdíját. A jelenlegi korlátozások idején az Európai Bizottság és az Europa Nostra azt reméli, hogy egy nagyobb létszámú közönséget inspirálhat a díjnyertes alkotások megismerésére és három kedvencük másokkal történő megosztására. A Közönségdíj kihirdetésére nyár után kerül sor. A Nagydíj nyerteseinek nevét, akik mindegyike 10 000 € pénzjutalomban részesül, szintén ezen eseményen tárják a nyilvánosság elé. 

   

További információ: titkarsag@kiralyikastely.hu

 

 

 Nyomtatóbarát verzió:  Nyomtatóbarát verzió

Megosztás:  

European Royal Residences
Gödöllõ város
MNV
Sisi út
Emberi Erõforrás Minisztérium
Magyar Nemzeti Galéria
MT Zrt
SZIL-HÁZ
Új Széchenyi terv
Magyar Nemzeti Múzeum
Turisztikai Egyesület
Gödöllõi Régió Turisztikai Honlapja
MÁV Nosztalgia Kft.
Zeneakadémia