Akadálymentes verzió DE EN HU
KiállításokProgramokRendezvényhelyszínGyermekek kastélya
 

Retró Riporterek a kastélyban

Ó, AZOK A 60-AS, 70-ES, 80-AS ÉVEK!

Retró Riporterek a kastélyban

Tavaly ősszel „Bye-bye Szása!” és „Kérdezd a nagyit!”  címmel különleges pályázatot írt ki a Gödöllői Királyi Kastély 14-18 és 8-13 éves diákok részére. A két korosztály más-más megfogalmazásban, de lényegében ugyanazt a feladatot kapta: olyan riportalanyok emlékeit kellett megörökíteniük írott vagy videós interjú formájában, akinek személyes emlékei vannak a II. világháború után a kastélyban működő szociális otthonról és szovjet laktanyáról.
            A beérkezett pályázatokat Lakatos Györgyné, az Erkel Ferenc Általános Iskola nyugalmazott igazgatója, Fülöp Attiláné, a Gödöllői Városi Könyvtár igazgatója és Kerényiné Bakonyi Eszter, a Gödöllői Városi Múzeum igazgatója bírálták el. A díjátadóra március 3-án, a kastély Barokk Színházában került sor. Dr. Ujváry Tamás ügyvezető igazgató köszöntőjében elmondta, hogy ezzel a pályázattal vette kezdetét az a munka, amely az ősszel nyíló időszaki kiállítást készíti elő, s amelyet diákok bevonásával terveznek megvalósítani.
            A díjkiosztón 3. díjat, egy okosórát kapott Mácsár Máté, aki remek videós interjút készített Németh Mihálynéval, a kastély Rudolf-szárnyában elhelyezett gödöllői szociális otthon főnővérével. Rajzokkal és fotókkal illusztrált pályázatával 2. díjat, egy e-könyvolvasót nyert Patruna Sophie, akinek nagymamája, Gloserné Szabó Györgyi az 50-es években sokat járt be a kastélyba, az egyik szolgálati lakásban élő barátnőjéhez, akivel pincétől a padlásig bebarangolták az épületet. 1. díjat, egy táblagépet kapott Kőrösi Kinga, aki több interjúalany emlékeit is feldolgozta: Kovács Jánosnéét, aki diákmunkásként dolgozott a hetvenes években a szociális otthonban, Katona Ildikóét, aki 1981-85 között a 7-es szárny egyik szolgálati lakásában lakott, és Lakatos Imréét, aki azon kevesek közé tartozik, akik civilként belülről láthatták az itt működő szovjet laktanyát. Kinga felkészítő tanára Szlávik Jánosné volt.
A pályázaton három különdíjjal, egy-egy sportkamerával jutalmazták Derenkó Noémi, Szabó Márton és Radimszky Balázs munkáit.
Az őszre tervezett izgalmas kiállítás kapcsán Faludi Ildikó muzeológus elmondta, hogy továbbra is várják azokat a személyeket, akik szívesen mesélnének a kastély rendszerváltás előtti évtizedeiről, vagy akik a kiállításhoz fotókat, esetleg szovjet kantinban vásárolt műszaki cikkeket, háztartási eszközöket vagy bármilyen más tárgyi emléket kölcsönöznének. Várják továbbá azoknak a diákoknak a jelentkezését, akik közösségi szolgálatként részt vennének a kiállítás kutató, tervező, kommunikációs és kivitelezési munkálataiban. Jelentkezni a szasa@kiralyikastely.hu címen lehet.
 
Fotó: Tóth Péter 
 
 
 
 
 
 
 


Nyomtatóbarát verzió:  Nyomtatóbarát verzió

Megosztás:  

European Royal Residences
Gödöllõ város
MNV
Sisi út
Emberi Erõforrás Minisztérium
Magyar Nemzeti Galéria
MT Zrt
SZIL-HÁZ
Új Széchenyi terv
Magyar Nemzeti Múzeum
Turisztikai Egyesület
Gödöllõi Régió Turisztikai Honlapja
MÁV Nosztalgia Kft.
Zeneakadémia