Akadálymentes verzió DE EN HU
KiállításokProgramokRendezvényhelyszínGyermekek kastélya
 

Barokk Színház

Hazánk egyetlen kulisszás rendszerű kőszínháza

Barokk Színház

A kastély együttes déli szárnyában – Grassalkovich I. Antal barátjának, gróf Migazzi Kristóf váci püspök, bécsi bíboros érsek lakosztálya helyén – Grassalkovich II. Antal herceg 1782–1785 között alakíttatott ki színházat. A három szint egybebontásával egy hatalmas – 24,5 méter hosszú, 8 méter széles és 9,5 méter magas – teret nyertek, melyet az ún. proszcénium fal osztott ketté, a 13 méter hosszú nézőtérre és a 11 méter mély színpadra.
A belső falakat – a teret perspektivikusan tágító – dekoratív, klasszicizáló késő barokk falfestések díszítik. A mai kor követelményei miatt és a műemlék teljességének megőrzése érdekében néhány helyen eltér a rekonstrukció az eredetitől: villanyvilágítás, légkondicionálás épült be, és az egykori színpad alatti mechanikát korszerű gépi vezérléssel egészítették ki. Az Európában is igazi ritkaságnak számító gödöllői teátrum több különlegességgel is büszkélkedhet. A kutatások bebizonyították, hogy Magyarországon az egyetlen megmaradt oldalkulisszás rendszerű színház, amely egyben hazánk legrégebbi fennmaradt újkori kőszínháza. (Hamarabb nyílt meg, mint a budai karmelita templomból 1787-ben kialakított Várszínház).
A barokk színház napjainkban számos hazai és nemzetközi kulturális eseménynek ad helyszínt. Különleges ünnepi rendezvények, koncertek, színházi előadások megrendezésére alkalmas. Befogadóképessége: 125 fő
Európa-szerte mindössze három ilyen jellegű épület található, helyreállítása számos hazai és külföldi elismerésben részesült.

Nyomtatóbarát verzió:  Nyomtatóbarát verzió

Megosztás:  

European Royal Residences
Gödöllõ város
MNV
Sisi út
Emberi Erõforrás Minisztérium
Magyar Nemzeti Galéria
MT Zrt
SZIL-HÁZ
Új Széchenyi terv
Magyar Nemzeti Múzeum
Turisztikai Egyesület
Gödöllõi Régió Turisztikai Honlapja
MÁV Nosztalgia Kft.
Zeneakadémia