Akadálymentes verzió DE EN HU
KiállításokProgramokRendezvényhelyszínGyermekek kastélya
 

Grassalkovich kripta megáldása

2018. február 25.

Grassalkovich kripta megáldása

Február 25-én a 10.30 órakor a Máriabesnyői Nagyboldogasszony Bazilikában hálaadó szentmisét mutatnak be a templomot és kapucinus kolostort alapító és építtető Grassalkovich Családért.


A szentmise végén dr. Stella Leontin kanonok, plébános atya megáldja a felújított Grassalkovich kriptát. Szeretettel hívunk és várunk mindenkit erre a nagy ünnepünkre! Cím: 2100 Gödöllő, Kapucinusok tere 1. www.mariabesnyo.hu


Klobusiczky Terézia
, I. Grassalkovich Antal harmadik felesége egy loretói kápolnát tervezett építtetni Besnyőn, az egykori premontrei templom erdővel benőtt romjainak helyén. Ásás közben az egyik kőműves csontból faragott szobrocskát talált a földben 1759. április 19-én. A XII-XIII. századi faragvány Szűz Máriát ábrázolta, karján a gyermek Jézussal. A szobor megtalálásának körülményeit Migazzi Kristóf váci püspök hitelesítette.
A besnyői kápolnát 1761. augusztus 15-én szentelték fel, és elhelyezték benne a loretói Mária-szobor cédrusból faragott másolatát. Bő két évvel később, 1763. december 7-én a kolostor épületét átadták a hívek gondozására letelepített kapucinus szerzeteseknek.
A csodás körülmények között talált Mária-szobor zarándokok ezreit vonzotta ide, ezért I. Grassalkovich Antal szükségesnek látta a kápolna kibővítését. A dombtetőn álló kápolnához 1768 és 1771 között Mayerhoffer János tervei alapján építették hozzá az alsótemplomot és a loretói kápolnát magába foglaló felsőtemplomot. Felszentelésükre 1771. március 17-én került sor.
A felsőtemplom jelenlegi főoltára 1917-ben készült. A mellékoltárok képeit Baumgartner Norbert, bécsi kapucinus szerzetes festette, 1770 körül. A templombelsőt Márton Lajos 1941-42-ben készített falfestményei és üvegablakai díszítik.

Az alsótemplomból nyílik a Grassalkovichok családi kriptája. Itt helyezték végső nyugalomra I. Grassalkovich Antalt, majd feleségét, Klobusiczky Teréziát. Koporsóikat vörös és fekete márványból faragott, családi címerekkel díszített síremlék foglalja magába, amit Migazzi bíboros készíttetett 1772-ben, I. Grassalkovich halálának első évfordulóján. Alkotója Johann Georg Dorfmeister.

A műemléki védettséget élvező épületek 1989 augusztusában kerültek vissza egyházi tulajdonba. A már 1988-ban megkezdett, a templomra, majd a rendházra egyaránt kiterjedt felújítási munkálatok 1993-ban fejeződtek be. (Faludi Ildikó: Gödöllői kalauz)
2008. szeptember 7-én Julius Janus érsek, apostoli nuncius ünnepi szentmise keretében hirdette ki, hogy XVI. Benedek pápa az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció 2008. május 2-án kelt határozatával a máriabesnyői kegytemplomot basilica minor rangra emelte.
 
Főbúcsúk: Sarlós Boldogasszony, Kárpát-medencei Magyarság búcsúja (június utolsó hétvégéje), Nagyboldogasszony Főbúcsú (augusztus második hétvégéje), Kisboldogasszony Főbúcsú (szeptember első vagy második hétvégéje)


Nyomtatóbarát verzió:  Nyomtatóbarát verzió

Megosztás:  

European Royal Residences
Gödöllõ város
MNV
Sisi út
Emberi Erõforrás Minisztérium
Magyar Nemzeti Galéria
MT Zrt
SZIL-HÁZ
Új Széchenyi terv
Magyar Nemzeti Múzeum
Turisztikai Egyesület
Gödöllõi Régió Turisztikai Honlapja
MÁV Nosztalgia Kft.
Zeneakadémia