Akadálymentes verzió DE EN HU
KiállításokProgramokRendezvényhelyszínGyermekek kastélya
 

"Bye, bye, Szása!"

Retró riporter kerestetik Ma még élnek köztünk olyan szemtanúk, akiknek személyes élményei vannak azokról az évekről, amikor a gödöllői kastélyban szociális otthon és szovjet laktanya működött.
 
Szeretnénk most összegyűjteni minden apró információt arról, hogy
 
-          mit láthattak a gödöllőiek a szovjet laktanya életéből?
-          hogyan lehetett itt szovjet árucikkeket vásárolni, cserélni?
-       hogyan zajlottak az idősek hétköznapjai, ünnepnapjai az egykori királyi lakosztályokban?
 
A FELADAT:
1.       Keress egy olyan riportalanyt, aki szívesen mesélne a kastély rendszerváltás előtti életéről!
2.       Derítsd ki, hogy van-e tárgyi emléke is (fénykép, szovjet borotva, tévé, vodkás üveg, bármi)!
3.       Találd ki, hogy milyen formában rögzítenéd mindezeket az utókor számára!
A riportokat videófelvétel, vagy fotókkal illusztrált gépelt dokumentum formájában várjuk 2018. január 29-ig.
 
A DÍJAK:
Tablet, okosóra, e-könyvolvasó a legjobb riportereknek, és kastélyos állandó belépő a riportalanyaiknak.
A nyertesek felkészítő tanárait pedig kastélyos könyvcsomaggal díjazzuk!
 
Továbbá: a legjobb pályázatok beküldői lehetőséget kapnak arra, hogy részt vegyenek a 2018 őszén nyíló retró-kiállításunk rendezésében! (Közösségi szolgálatnak számít! Valamint maradandó élménynek…)
 
FELKÉSZÜLNÉL?
OK, akkor:
- Olvasd el a részletes kiírást alább!
- Gyere el a kastélyba és nézd meg a 20. századról szóló szobáinkat! Ha ingyen jönnél, akkor október 12-én, 19-én vagy 26-án 14.00-19.00 óra között gyere, és előtte legalább 3 nappal kérj egy jelszót Szásától!
- Ha szakirodalmat szeretnél vagy kérdésed van, fordulj Szásához! (szasa@kiralyikastely.hu)
 
Kíváncsian várunk Téged és a pályázatodat! 

Részletes kiírás 
 
1.       A pályázat kiírója a Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft., (GKK) amely a beadott pályázati anyagokat múzeumi gyűjteményében megőrzi, feldolgozza. A pályázat feltétele, hogy a pályázó (riporter és riportalanya) ehhez hozzájáruljon, valamint elfogadja, hogy a GKK a pályaműveket részben, egészben interneten, kiállításon, illetve a médiában a szerzők feltüntetése mellett nyilvánosságra hozhassa. GKK adatkezelésre vonatkozó szabályzata letölthető: http://www.kiralyikastely.hu/tartalom.89.kozerdeku_adatok
2.       A pályázat beadásának formai feltételei:
·         Videó esetén: 20 percet nem meghaladó, vágott vagy vágatlan anyag, DVD-re írva, a GKK weboldaláról alább (Csatolmányoknál) letölthető, kitöltött JELENTKEZÉSI NYILATKOZAT mellékelésével.
·         Gépelt dokumentum esetén: 10 oldalt nem meghaladó terjedelem, (Times New Roman betűtípus, 12-es betűméret, szimpla sortáv.) a GKK weboldaláról letölthető, kitöltött JELENTKEZÉSI NYILATKOZAT mellékelésével.
3.       A pályázatok beérkezési határideje: 2018. január 29. Az ezt követően beérkező pályázatok valamint a JELENTKEZÉSI NYILATKOZAT nélkül beadott pályázatok nem vesznek részt a bírálaton.
4.       A pályázatok elbírálásánál a tartalmi szempontokat (minél több konkrét információ) és a kivitelezés igényességét egyaránt értékeljük.
5.       A pályázat iránt érdeklődők részére lehetőséget biztosítunk, hogy 1 fő kísérő személlyel együtt október 12-én, 19-én vagy 26-án 14.00 és 19.00 óra között megtekintsék a GKK állandó kiállítását, (amelyben egy terem ezt az időszakot mutatja be.) A térítésmentes belépőjegy a látogatás előtt legalább 3 nappal igényelt jelszóval vehető igénybe. A jelszó a szasa@kiralyikastely.hu címen igényelhető.
6.       Eredményhirdetés: 2018. március 3.
7.       Díjazás:
1. díj: 1 db tablet a pályázó részére, 1 db 2 fő részére érvényes, névre szóló állandó belépő a riportalany részére.
2. díj: 1 db okosóra a pályázó részére, 1 db 2 fő részére érvényes, névre szóló állandó belépő a riportalany részére.
3. díj: 1 db e-könyvolvasó a pályázó részére, 1 db 2 fő részére érvényes, névre szóló állandó belépő a riportalany részére.
A nyertesek felkészítő tanárait pedig kastélyos könyvcsomaggal díjazzuk. A legjobb pályázatok beküldői lehetőséget kapnak arra, hogy részt vegyenek a 2018 őszén nyíló retró-kiállításunk rendezésében! Az itt végzett munkáról az eltöltött idő alapján közösségi szolgálati igazolást adunk.
 
8.       Háttérinformációk
A gödöllői kastély épülete a II. világháború után katonai célokat szolgált: kezdetben szovjet laktanya működött itt, majd 1949-től a magyar honvédség is használatba vette az épület egyes szárnyait. A magyar katonaság helyére 1958-ban költözött be a Fővárosi Tanács Szociális Otthona, később a gödöllői szociális otthon is itt kapott helyet. A város közepén fokozatosan pusztuló épület zárt világ volt: a laktanyát fegyveres katonák őrizték, az otthonba pedig jobbára csak a dolgozók és a hozzátartozók jártak be.
A szociális otthonokat 1986–88-ban költöztették el innen, és 1990-ben felszámolták a szovjet laktanyát. Megkezdődött az épület felújítása, majd 1996-ban a kastély megnyitotta kapuit a látogatók előtt. 2018-ban időszaki kiállításon szeretnénk feleleveníteni a kastély „retró” időszakát. Ehhez, valamint a múzeumi gyűjteményünk gyarapításához keressük mindazokat az ide kapcsolódó, szóbeli vagy tárgyi emlékeket, ami ezekből az évekből ma még fellelhető.
 

Csatolmányok:

- Jelentkezési nyilatkozat.docx
- szása2.jpg


Nyomtatóbarát verzió:  Nyomtatóbarát verzió

Megosztás:  

European Royal Residences
Gödöllő város
MNV
Sisi út
Emberi Erőforrás Minisztérium
Magyar Nemzeti Galéria
MT Zrt
SZIL-HÁZ
Új Széchenyi terv
Magyar Nemzeti Múzeum
Turisztikai Egyesület
Gödöllői Régió Turisztikai Honlapja
MÁV Nosztalgia Kft.
Zeneakadémia