Akadálymentes verzió DE EN HU
KiállításokProgramokRendezvényhelyszínGyermekek kastélya
 

Levelek a királyi udvarból

Válogatás a Farkas Archívumból

Levelek a királyi udvarból

Farkas Archívum néven a szakirodalom egy páratlan eszmei értékű iratgyűjteményt tart nyilván. A több, mint 1500 darabos iratgyűjtemény Erzsébet királyné felolvasónője, Ferenczy Ida (1839–1928) tulajdona volt, aki rendszeres levelezésben állt a királyi család és az udvartartás tagjaival.

A levélgyűjteményt Ferenczy Ida unokaöccse, Farkas László örökölte meg 1928-ban. Az ő felsőbabádi kastélyában kutathatta azt a 30-as évek elején Erzsébet királyné életrajzírója, E. C. Corti gróf, tőle származik a Farkas Archívum elnevezés is. Az iratok a kastély padlásán a csodával határos módon „élték túl” a II. világháborút.

A levelek többségét Ferenczy Idának címezték a királyi család és az udvartartás tagjai, a korszak neves arisztokratái, politikusai. A levelek mellett más magániratokat (képeslapokat, táviratokat, verseket, recepteket, feljegyzéseket, újságkivágásokat) is tartalmazó, időben a 19. század második felétől a 20. század első harmadáig terjedő anyag nagyobbrészt feltáratlan, kutatandó forrás, amely izgalmas részletekkel gazdagíthatja, árnyalhatja a történettudományt. Az archívum jelentőségét jelzi, hogy Erzsébet királyné levelei közül összesen 2 db található magyarországi közgyűjteményekben, míg a Farkas Archívumban 37 dokumentum származik tőle.


A Gödöllői Királyi Kastély múzeumi szakmai tevékenységének kiemelkedő jelentőségű eredménye, hogy több évi tárgyalás után, 2013-ban a kastélyt üzemeltető társaságnak sikerült a gyűjteményt megvásárolnia. Ezzel magántulajdonból közgyűjteménybe került egy felbecsülhetetlen értékű nemzeti kincs, ami a szükséges állagmegóvási és feldolgozási feladatokat követően kutathatóvá, bemutathatóvá válik.

A kiállítás 2015. június 28-ig tekinthető meg a Mária Valéria-szalonban.Nyomtatóbarát verzió:  Nyomtatóbarát verzió

Megosztás:  

European Royal Residences
Gödöllõ város
MNV
Sisi út
Emberi Erõforrás Minisztérium
Magyar Nemzeti Galéria
MT Zrt
SZIL-HÁZ
Új Széchenyi terv
Magyar Nemzeti Múzeum
Turisztikai Egyesület
Gödöllõi Régió Turisztikai Honlapja
MÁV Nosztalgia Kft.
Zeneakadémia