Akadálymentes verzió DE EN HU
KiállításokProgramokRendezvényhelyszínGyermekek kastélya
 

Irány a kastélypark!

Felfedezés, játék, kaland a kastély felső kertjében

Irány a kastélypark!

Fedezze fel a kert különlegességeit letölthető látványtérkép és játéklap segítségével! 
térkép és a térképhez tartozó parkfelfedező játéklap + megoldókulcs a cikk végén tölthető le.

Kellemes időtöltést kívánunk! 


Parktörténet
Grassalkovich I. Antal gödöllői kastélya köré gyönyörű francia stílusú kertet alakíttatott ki a 18. század közepén. A díszudvart dézsás narancs- és citromfák díszítették, s ebben az időben készült az oroszlános kút. A díszudvarból nyíló kertben egyenes utak és fasorok futottak, gondosan megtervezett, szabályos formájú virágágyások pompáztak, különleges, ritka növényekkel. A kertben szökőkutak működtek, voltak szobrok és labirintus is.
A 19. század elején Grassalkovich III. Antal angol mintára építette át a parkot: a szabályos alakzatokat felváltották a természetes formákat utánzó, kanyargó utak, ligetes facsoportok, a kastély előtt pedig hattyús tavakat is létesítettek.
19. század második felében Erzsébet királyné és Ferenc József részére a parkot romantikus stílusban újították meg, a növényállomány gazdagításával. A királyi pár lakosztályai előtt külön kerteket hoztak létre, Erzsébet királyné kertjét hangulatos faveranda tette még kényelmesebb pihenőhellyé. A virágpalántákat a kastély kertészetében nevelték, ahová pálmaházat, üvegházat is építettek.
A 20. században Horthy Miklós kormányzó kívánságára úszómedence és teniszpálya került a kastély parkjába, a királyné kertje alatt pedig bunkert építettek számára a II. világháború végén.
    A 26 hektáros park központi részét 2009-2010-ben újították fel, 5,2 hektárnyi területen, romantikus tájképi kertként.
Részletesebb parktörténet itt!


A KASTÉLYPARK KÜLÖNLEGES FÁI, CSERJÉI

  (A sorszámok a parktérkép számozására utalnak.)

1. Juharlevelű platán
Platanus x acerifolia
 
A Platanus orientalis és Platanus occidentalis kereszteződéséből származó fafaj. Nagy méretű fa, a 35 méter magasságot is elérheti. Jellegzetessége a nagy lemezekben lehámló kérge és barna, gömb termése, amely sokáig a fán marad. A tájképi kertek nélkülözhetetlen fája. Az itt látható példány 170 éves lehet.
 
 2. Páfrányfenyő
Gingko biloba
 
Ősi fafaj, amely Kínából származik. Méretét tekintve középnagy, nagy fa. Különös ismertetőjele háromszög alakú levele, amely ősszel élénk sárgára színeződik. Lombhullás után nagyon szép látványt nyújt a sárga szőnyegként elterülő levelek sokasága. Ez a fa is a kastély királyi korszakának hírnöke. Életkorát 150 évesre becsüljük.
 

 

7-8. Fehér som
Cornus alba ’Sibrica’
 
Szicíliából származó terebélyes cserje. A ’Sibrica’ fajta élénk, korallpiros vesszői havas, téli napokon feltűnő szépségűek. Takarás céljából csoportosan, de magányosan is ültethető. Az itt látható növények 2010 tavaszán kerültek beültetésre.
 10. Csertölgy

Quercus cerris
 
Kis-Ázsiából, Dél-Európából származó fafaj. A 25 méter magasra is megnövő fát terebélyes korona jellemzi. Levelei fényesek, bőrszerűek, egy részük megbarnult állapotban télen is a fán marad. A Királydomb aljában látható fa kora feltehetően 85 év.
 
 
12. Hegyi mamutfenyő
Sequoidendron giganteum
 
Ennek a fajnak az őshazája Észak-Amerika, Kalifornia. Magassága elérheti a 80-100 métert is, de ez is „csak” a 3. helyezésre elegendő a fák magassági versenyében. Fiatal korában szabályos kúp korona és egyenes törzs jellemzi. Legidősebb példányainak életkorát 3-3,5 ezer évre becsülik. Toboza a fa magasságához képest kicsi, 5-8 cm. Európába a XIX. század közepén hozták be. Népszerűségét bizonyítja, hogy a nagyobb parkokban szinte mindenütt megtalálható. Az itt található fa becsült életkora 140 év.
 
 


14. Japánakác
Sophora japonica
 
Ez a fafaj a nevével ellentétben Kínából, Koreából származik. A gömbölyded koronájú fa a 25 m magasságot is elérheti. Levélzete nagyon hasonlít a jól ismert közönséges akácéhoz. Júliusban nyíló virágzatát a méhek is látogatják. Melegkedvelő növény, amely városi terek, utcák fásítására is felhasználható. A Királydombi pavilon szomszédságában álló fa körülbelül 85-90 éves.
 
 16. Molyhos tölgy
Quercus pubescens
 
Nyugat-Ázsiából valamint Közép- és Dél-Európából származó fafaj. A 15 méter magasságot elérő fa jellegzetessége a nevében is szereplő molyhossága. Ez jól megfigyelhető a fiatal levelek fonákán és a makktermés kupacspikkelyein. A száraz, déli lejtős területeken lelhető fel természetes környezetében. Életkorát 90-100 évre becsüljük.
 
 


 
 

18. Kislevelű hárs
Tilia cordata
 
Európai származású fafaj. Közvetlen környezetünk, a Gödöllői-dombság erdőalkotó fája. Gömbölyded koronáját szabálytalan ágrendszer alkotja. Szív alakú levelei ősszel szép sárgára színeződnek. Ismertsége virágzatának köszönhető. Azon kívül, hogy kellemes illatú, gyógytea készítésére is alkalmas és jól mézel. A kastély kertjében több szép példánya is látható. Ezek közül az itt található fa 75 éves.
 
 VÉDETT NÖVÉNYEINK
A parktérképet festette: Ferenc Tamás képzőművész

Csatolmányok:

- A gödöllői királyi kastély parktérképe.jpg
- Megoldókulcs.pdf
- Park JÁTÉKLAP.pdf


Nyomtatóbarát verzió:  Nyomtatóbarát verzió

Megosztás:  

European Royal Residences
Gödöllõ város
MNV
Sisi út
Emberi Erõforrás Minisztérium
Magyar Nemzeti Galéria
MT Zrt
SZIL-HÁZ
Új Széchenyi terv
Magyar Nemzeti Múzeum
Turisztikai Egyesület
Gödöllõi Régió Turisztikai Honlapja
MÁV Nosztalgia Kft.
Zeneakadémia