Akadálymentes verzió DE EN HU
KiállításokProgramokRendezvényhelyszínGyermekek kastélya
 

A GÖDÖLLŐI KIRÁLYI KASTÉLY BARÁTAINAK EGYESÜLETE


 
Egyesületünk 1995-ben alakult dr. Mélykúti Csaba szervezésével, Pécsi Ildikó Kossuth-díjas érdemes művész díszelnökletével a helyreállítás alatt lévő Grassalkovich-, majd Királyi kastély társadalmi hátterét alkotó civil szervezetként.
Célunk összefogni mindazokat a gödöllői és nem gödöllői polgárokat, akik meg akarják ismerni a kastély történelmi szerepét, építésének és helyreállításának történetét, a kastélyhoz kapcsolódó híres eseményeket és évfordulókat.
Közel 10 éven keresztül különböző előadások és kirándulások keretében ismertettük meg tagjainkat a kastély, és a hozzá kötődő személyek életével, lakóhelyeivel (Pozsonytól Korfuig sok városban jártunk), helytörténeti munkákat készítettünk, kiállításokat látogattunk, Antal és Erzsébet napi koszorúzást, megemlékezéseket tartottunk, gyűjtöttük a hozzájuk kapcsolódó legendákat.
 Régóta ismert és sikeres, fiataloknak szóló rendezvényünk Erzsébet királyné emlékére rendezett vers és prózamondó verseny. Megálmodója, Pécsi Ildikó Kossuth-díjas érdemes művész, városunk díszpolgára azóta is minden évben a verseny bevezető ünnepi részében átadja a dr. Mélykúti Csaba emlékére alapított Arany Medál díjat egy-egy szervező, illetve szponzor részére.
A Királyi Kastéllyal 2006-ban kötött, majd 2011-ben megújított együttműködési szerződés mögött tényleges tevékenység húzódik meg, hiszen ennek következtében látogatható nagyobb rendezvények alkalmával a Királydombi pavilon, illetve a rendezvényeken tárlatvezetőként is segítenek tagjaink a vendégek fogadásában.
 
Fontos számunkra a helyi értékek megőrzése és történetük felderítése is. Ezért helytörténeti kutatásokkal is foglalkozunk, valamint a helyi Városvédő Egyesülettel és az Értékvédő Egyesülettel összefogva emlékművek, műemlékek felújításához, helyreállításához civil szervezetként keresünk szponzorokat. Egyik sikeres tevékenységünk eredményeként 2011-ben már a felújított 1848/49-es obeliszknél is városi megemlékezést tarthattunk.
Az egyesületi élet fontos fóruma a kastélyban minden hónapban megrendezett klubest, melynek keretében nemcsak a legújabb kiállítások megtekintésére, az új kiadványok bemutatására kerítünk sort, hanem rendszeresen hívunk meg előadókat a kastélyhoz kapcsolódó témákban (építészet, történelem, művészettörténet, restaurálás, színháztörténet, stb.) Emellett kötetlen beszélgetésekre, kapcsolatépítésre, információcserére is módot ad az összejövetel.
Szeretettel várunk mindenkit tagjaink sorába, aki egyetért céljainkkal és szívesen részt vállal munkánkban, anyagilag támogatná elképzeléseinket, vagy egyszerűen csak érdeklődik programjaink iránt! Jelentkezni a mellékelt lapon, a tagdíj egyidejű befizetésével lehet.
Szívesen fogadjuk pártoló tagként is anyagi támogatásukat!
Számlaszámunk:
PÁTRIA TAKARÉKSZÖVETKEZET GÖDÖLLŐ 65100266-11061494
Szlávik Jánosné
az egyesület elnöke
Tel.: 30/6222-687
28/417-387
Elnök e-mail címe: szlavik.zsoka@gmail.com
Egyesület telefonszáma: 30/2261-706
Egyesület e-mail címe: kastelybarat.godollo@gmail.com
Facebook elérhetőség: Szlávik Jánosné Zsóka/ Gödöllői Kastélybarát CsoportMegosztás:  

European Royal Residences
Gödöllő város
MNV
Sisi út
Emberi Erőforrás Minisztérium
Magyar Nemzeti Galéria
MT Zrt
SZIL-HÁZ
Új Széchenyi terv
Magyar Nemzeti Múzeum
Turisztikai Egyesület
Gödöllői Régió Turisztikai Honlapja
MÁV Nosztalgia Kft.
Zeneakadémia